ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

"Πράσινες" Δημόσιες Συμβάσεις

"Πράσινες" Δημόσιες Συμβάσεις: Σε ποιον ανατίθενται, από πού χρηματοδοτούνται, ποιοι είναι οι «πράσινοι» πόροι και οι δικαιούχοι τους και ποιος είναι ο ελεγκτικός φορέας των δαπανών που καλύπτει η χρηματοδότηση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της Νομικής Βιβλιοθήκης και της εφημερίδας ¨Καθημερινή", πατώντας εδώ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Σύμφωνα με την προθεσμία που έχει ανακοινωθεί και ισχύει έως σήμερα, μέχρι την 30 Ιουνίου 2020 μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp/gr/), τα αδήλωτα - ξεχασμένα τετραγωνικά της επιφάνειας των ακινήτων τους.

Η δήλωση αυτή παρέχει το πλεονέκτημα της διαγραφής των οφειλών ΤΑΠ για το παρελθόν.

Η βασική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη για την υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε9 του ιδιοκτήτη ή εμπράγματου δικαιούχου.
Σε περίπτωση δε, που το ίδιο το έντυπο Ε9 είναι εσφαλμένο, σε σχέση με την πραγματική κατάσταση, η διόρθωση πρέπει να γίνει πρώτα στο Ε9 και μετά να ακολουθήσει η δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για να «προστεθούν» τετραγωνικά στις ήδη δηλωθείσες ιδιοκτησίες, καθώς και για «προστεθούν» επιφάνειες κτισμάτων τα οποία (κτίσματα) δεν είχαν δηλωθεί ποτέ νωρίτερα σε δήμο ή κοινότητα.
Όμως, λόγω του πλήθους των περιπτώσεων, όπου οι δηλωμένες επιφάνειες περιλαμβάνουν, από σύγχυση ή εξαιτίας του κοινού μετρητή ηλεκτροδότησης, και ξεχωριστούς χώρους – πρόκειται κυρίως για τους βοηθητικούς χώρους , όπως αποθήκες, θέσεις στάθμευσης – είναι πιθανή η εισαγωγή δυνατότητας στην ηλεκτρονική πλαρφόρμα για την τακτοποίηση αυτών των περιπτώσεων, οι οποίες αφορούν και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.
Η τακτοποίηση για τις περιπτώσεις αυτές είναι πάντοτε δυνατή, με την υποβολή προς την υπηρεσία του Δήμου των απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων.
Σημειώνεται ότι η διόρθωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας απαιτεί αιτιολόγηση των πραγματικών τετραγωνικών. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, πρέπει να γίνεται έλεγχος και διασταύρωση είτε με τον τίτλο κτήσης , είτε με την πράξη σύστασης της ιδιοκτησίας.

 

Κτηματολόγιο: Εξελίξεις Αναρτήσεων

Με έναρξη την 18 Μάϊου 2020, επανεκκινείται η διαδικασία προγραμμάτων ανάρτησης για το Εθνικό Κτηματολόγιο, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες, όπως και οι κατέχοντες άλλου είδους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων που βρίσκονται εντός των εδαφικών περιφερειών που αντιστοιχούν σε κάθε πρόγραμμα ανάρτησης, πρέπει να ελέγξουν, και στην συνέχεια να δηλώσουν, τις έως τώρα εγγραφές, δηλαδή τα προσδιοριστικά στοιχεία, για τα ακίνητα που τους αφορούν.

Μεταξύ των προγραμμάτων ανάρτησης περιλαμβάνεται και ο Δήμος Αθηναίων, με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης την 01 Ιουνίου 2020.
Η εν λόγω διαδικασία θα διαρκέσει, για τους μεν κατοίκους εσωτερικού, κατ’ αρχήν, μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020, για τους κατοίκους δε εξωτερικού, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020.

Κτηματολόγιο: Υπόλοιπη Ελλάδα - Παρατάσεις, δηλώσεις & αναρτήσεις

Σε τροχιά Κτηματογράφησης πλέον ολόκληρη η Ελλάδα. Αναλυτικότερα:
 
 1. Στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 η Ανάρτηση Προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων, τα οποία θα παραμείνουν αναρτημένα για δύο (2) μήνες στα Γραφεία Κτηματογράφησης.
 2. Στις Σέρρες παρατείνεται έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της Ανάρτησης.
 3. Σε Κεφαλληνία, Ζάκυνθο και Ιθάκη ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ακίνητης ιδιοκτησίας την 18η Ιουνίου 2019 και θα διαρκέσει έως την 18η Σεπτεμβρίου 2019.
 4. Παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας δόθηκε στις περιοχές:
  • Εύβοια και Αχαΐα έως 22 Ιουλίου 2019
  • Μαγνησία και Σποράδες έως 29 Ιουλίου 2019
  • Καστοριά, Φλώρινα, Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Σάμο, Ικαρία και Χίο έως 15 Ιουλίου 2019
  • Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής έως 22 Αυγούστου 2019
  • Κάρπαθο και Κάσο έως 28 Ιουνίου 2019
  • Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και Μαγνησίας έως 29 Ιουλίου 2019
  • Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έως 7 Οκτωβρίου 2019
  • Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόης έως 15 Σεπτεμβρίου


Κτηματογράφηση Δήμου Αθηναίων - Διαδικασία Προανάρτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που χορηγούνται προφορικώς από το Γραφείο Κτηματογράφησης, η διαδικασία προανάρτησης της οποίας η λήξη είναι η 24η Ιουνίου 2019 (24.06.2019) θα παραμείνει ανοιχτή στους ενδιαφερομένους έως την 24η Αυγούστου 2019.

Η προανάρτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr, επιλογή «ηλεκτρονικές υπηρεσίες») Συγκεκριμένα, οι διατηρούντες ιδιοκτησιακό δικαίωμα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων εισέρχονται με τους προσωπικούς κωδικούς Taxis, προκειμένου:

 1. να κάνουν έλεγχο της προδιατυπωμένης για τα περιουσιακά τους δικαιώματα προανάρτησης,
 2. Α. Επί εγγραφής που υπάρχει, αν εντοπιστεί λάθος, όπως, για παράδειγμα, στον αριθμό ενός συμβολαίου, ή αν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, στην ταυτότητα ή διεύθυνση κατοικίας, ο διατηρών το δικαίωμα πρέπει να ζητήσει τη διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων.

Η διαδικασία αυτή γίνεται με δυο τρόπους.

- Ηλεκτρονικά: στην ιστοσελίδα, με αντίστοιχη Αίτηση η οποία συμπληρώνεται και αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr.

- Με κατάθεση - παράδοση στο κεντρικό γραφείο Κτηματογράφησης στην Αθήνα: Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, Λεωφ. Βεϊκου 137, 11146, Γαλάτσι.

Στην Αίτηση διόρθωσης επισυνάπτονται τα έγγραφα που αποδεικνύουν το λάθος ή την μεταβολή στα στοιχεία.

2. Β. Σε περίπτωση μη εγγραφής στην προανάρτηση, ο διατηρών το δικαίωμα πρέπει να απευθυνθεί απαραίτητα στο γραφείο Κτηματογράφησης.

2. Γ. Σε περίπτωση εγγραφής στην προανάρτηση, χωρίς να έχει γίνει προηγούμενη δήλωση για τέτοιo περιουσιακό δικαίωμα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει δήλωση του Ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (στο γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας, ή ηλεκτρονικά), προκειμένου να έχει την δυνατότητα να εξετασθεί το περιουσιακό αυτό δικαίωμα από την Κτηματογράφηση.

Η παράλειψη δήλωσης μέχρι το τέλος της προανάρτησης, συνεπάγεται ότι το ακίνητο θα εγγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, οπότε απαιτείται ειδική , επομένη χρονικά, διαδικασία για να κατοχυρωθεί στον ιδιοκτήτη του.


Εμπράγματα Δικαιώματα επί Ακινήτων

Τα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο αναλύονται στο άρθρο του γραφείου μας, το οποίο δημοσιεύεται στη Σύνοψη Ελληνικού Δικαίου εκδ. 2019.
Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει μια ακριβή ανάλυση των δικαιωμάτων κυριότητας, επικαρπείας, υποθήκης, δικαιώματος επιφάνειας, καθώς και των τρόπων απόκτησης και των περιορισμών στην άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, καθώς επίσης και τις δυνατότητες δικαστικής προστασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ
 

Γονική Μέριμνα και Επιμέλεια

Η ενάσκηση της γονικής μέριμνας - επιμέλειας ανήλικου τέκνου αποτελεί τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση και των δυο γονέων από κοινού. Τι γίνεται, όμως, σε περιπτώσεις διαφωνιών – διάστασης – διαζυγίου; Η παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος με βάση κυρίως την Ελληνική, αλλά και τη διεθνή νομοθεσία καλύπτει ζητήματα όπως ο καθορισμός του ποιος πρέπει να ασκεί τη γονική μέριμνα, ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή της γονικής μέριμνας και την ενάσκηση της επιμέλειας, τι συμβαίνει σε περίπτωση απομάκρυνσης του ανήλικου τέκνου από τον τόπο κατοικίας του, την απαγωγή παιδιού όπως επίσης και τα δικαιώματα του γονέα που δεν ασκεί τη γονική μέριμνα.  

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ


Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Στην εν λόγω ανάλυση παρατίθεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την κατάρτιση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο αναγνώστης θα βρει εδώ χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τι εκ του νόμου υποχρεωτικές πληροφορίες προς τον πελάτη, τους γενικούς όρους των συμφωνιών στις συναλλαγές με τους καταναλωτές και τις ρήτρες αποκλεισμού ευθύνης, όπως επίσης και το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ
 


Ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μια εκ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία, για τη διεθνή εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου τα έσοδα να συνεισφέρουν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γενική ενημέρωση για τη βασική νομοθεσία επί του ζητήματος, παρά την πολυνομία τα περιουσιακά στοιχεία που δύνανται να αποκρατικοποιηθούν και την διαδικασία ανάθεσης της αξιοποίησης ή της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την τελική έγκριση του αποτελέσματος αυτού.  

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ
  


Χορηγοί στο Greek Law Digest Conference

Το Δικηγορικό Γραφείο Γιαννούζη & Συνεργάτες, παρακoλουθώντας σταθερά τις νομικές εξελίξεις, στηρίζει ως ένας από τους βασικούς χορηγούς, το Greek Law Digest Conference, Legal & Business Challenges In Today’s Greece, που θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στο Wyndham Grand Athens.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το Πρόγραμματου Συνεδρίου πατώντας εδώ


Δημόσιες Προμήθειες και Δημόσια έργα

Η εν λόγω ανάλυση παρέχει ενημέρωση ως προς το νομικό πλαίσιο στο πεδίο της σύναψης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο εθνικό – εσωτερικό δίκαιο. Το άρθρο αυτό αναπτύσσει τις βασικές αρχές που διέπουν την διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου για την ανάθεση σύμβασης με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Το άρθρο εστιάζει στις προϋποθέσεις συμμετοχής σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, την υποβολή φακέλου προσφοράς (δικαιολογητικά, οικονομική προσφορά, τυχόν τεχνική προσφορά), την διαδικασία και τα γενικά κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής αναδόχων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ


«Προσωρινά Διορθωτικά Μέτρα και Ασφαλιστικά Μέτρα με βάση τον Ελληνικό Κώδικα Πολιτικής  Δικονομίας» 

Μόνη η κατάθεση ενός ενδίκου βοηθήματος (π.χ. αγωγής) για την επίλυση μιας διαφοράς δεν παρέχει αφ’ εαυτής έννομη προστασία των μερών μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Ο Ελληνικός Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει για το λόγο αυτό, στα άρθρα 682 – 738, τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό κυρίως, είτε τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης, είτε την προστασία των δικαιωμάτων των μερών μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το δικαστήριο της κύριας υπόθεσης. Το άρθρο «Προσωρινά Διορθωτικά Μέτρα και Ασφαλιστικά Μέτρα από τον Ελληνικό Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» παρέχει ενημέρωση ως προς τις περιπτώσεις που μπορεί να ζητηθεί η διαταγή από το Δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, τις νόμιμες προϋποθέσεις προκειμένου να εξεταστεί η σχετική αίτηση, καθώς και την περιπτωσιολογία των ασφαλιστικών μέτρων που είναι ενδεχόμενο να διαταχθούν σε κάθε κατηγορία υποθέσεων. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας - Ειρήνης Γιαννούζη που συμπεριλάμβάνεται στην επιτομή του Greek Law Digest, πατώντας εδώ


Greek Law Digest

Η επιτομή του Ελληνικού Δικαίου, Greek Law Digest, περιλαμβάνει τις βασικές ρυθμιστικές και νομικές πτυχές, τις οποίες συνεπάγεται μια επένδυση στην Ελλάδα, μέσα από την αρθρογραφία 100 κορυφαίων, εξειδικευμέννων και έμπειρων Ελλήνων δικηγόρων και νομικών συμβούλων.

Το Δικηγορικό Γραφείο Γιαννούζη & Συνεργάτες φιλοξενείται ως ένας από τους Βασικούς Συνεργάτες με πέντε (5) άρθρα νομικού ενδιαφέροντος στο Greek Law Digest, τον πληρέστερο νομικό οδηγό στην αγγλική γλώσσα. 

Για την ανάγνωση των άρθρων, παρακαλώ πατήστε εδώ


Δεκέμβριος 2015: Ευχές για το νέο έτος

Το Δικηγορικό Γραφείο Γιαννούζη & Συνεργατών σας εύχεται Καλή Χρονιά!


Νοέμβριος 2015: Εταιρική Παρουσίαση - Booklet

Το Δικηγορικό Γραφείο Γιαννούζη & Συνεργατών, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής πολιτικής, προέβη στην έκδοση του νέου εταιρικού Booklet.  

Πρόκειται για μια σύντομη παρουσίαση του γραφείου, των εταίρων & συνεργατών καθώς και των τομέων εξειδίκευσης του Δικηγορικού Γραφείου Γιαννούζη.

Δείτε ολόκληρο το Booklet εδώ